18 mai 2016

Sicilia - impresii generale

Sicilia
Isola Bella

M-am hotărât să scriu un articol separat cu impresii generale despre Sicilia. Deşi tind să mă repet o să spun că citatul lui Goethe m-a inspirat în mod deosebit: ”To have seen Italy without having seen Sicily is not to have seen Italy at all, for Sicily is the clue to everything”, adică, în traducere în limba romană spune cam aşa:” „Să vezi Italia fără să vezi Sicilia este ca şi cum nu ai fi văzut Italia deloc, pentru că Sicilia este cheia întregii ţări”.
Într-adevăr Sicilia este parcă altfel decât Italia continentală şi am vizitat multe oraşe ale Italiei, precum Padova, Veneţia, Verona, Milano, Roma, Civitavechia, Genova, Boccadasse şi dacă am omis vreun oraş, vă rog să mă iertaţi.
O dilemă care a intervenit a fost “când să mergem în Sicilia? Iar eu am găsit răspunsul la această întrebare... în extrasezon... vara probabil insula este luată cu asalt de milioanele de turişti din toate colţurile lumii şi mie una nu îmi place aglomeraţia , în plus, poate fi extrem de cald în lunile de vară... deci... iarna cred că pot vizita în linişte toate obiectivele turistice...
Ok... acum că am stabilit când mergem, trebuie să vedem cum ajungem în Sicilia şi cel mai simplu este cu avionul, aeroportul din Catania fiind cel mai indicat...
Eu am optat pentru o excursie Senior Voyage, deci practic aveam totul inclus: zbor, transfer, cazare, demipensiune.
Noi am zburat cu Blue Air, o companie cam ciudatică... am avut câteva incidente destul de neplăcute, mai ales la întoarcere. De ce? Pentru că la dus, am plecat cu acelaşi bagaj de mână ca şi la întors iar pe aeroportul din Catania am fost oprită şi mi s-a spus că nu pot folosi acel bagaj ca fiind de mână, pentru că e prea mare (deşi se încadra în standardele cerute de ei). Cu chiu cu vai am reuşit să îmi închid un compartiment şi să introduc bagajul în acea “măsurătoare” şi a încăput.
Culmea a fost că erau diferiţi indivizi care călătoreau cu paporniţe (din dex = PAPÓRNIŢĂ,  paporniţe, s. f.  1.   (Reg.) Coş împletit din papură;  p. gener.  Coş.  2.   (Rar) Sticlă îmbrăcată în papură. – Papură + suf.  -orniţă.), adică, ce vreau eu să subliniez este faptul că doar cu mine au avut o problemă, restul pasagerilor trecând nestingheriţi cu fel şi fel de bagaje, de toate dimensiunile, chiar dacă nu aveau voie...
Dar să revin la aeroportul din Catania... unde am cumpărat cea mai ieftină apă, in comparatie cu alte aeroporturi... 1 euro... cafeaua de la automat era 0.50 euro şi era chiar bună...
M-am mirat pentru că de obicei, în aeroporturi, apa este extrem de scumpă.
Din Duty Free nu prea am avut ce cumpăra, preţurile fiind mai mari ca în Otopeni.
Nu v-aş recomanda zona Taorminei pentru plajă, decât dacă sunteţi cazaţi în Mazzaro. Taormina este un oraş construit pe stâncă şi pentru a ajunge la mare trebuie să luaţi fie autobuzul, fie să înduraţi vara nişte călduri extreme...

Golful Naxos cu Giardini Naxos este cel mai renumit loc pentru plajă, dar mie mi-a plăcut mai mult în Acitrezza deşi nu aveau plaja amenajată cine ştie ce, oraselul este superb şi peisajul la fel.

Sicilia
Golful Naxos in departare

Nu vă recomand să cumpăraţi excursii opţionale... ori mergeţi pe cont propriu, ori găsiţi o agenţie locală (şi vara sunt destule dacă acum iarna am găsit câteva deschise). Preţurile sunt la jumătate faţă de cât oferă agenţia din România.
Doar un exemplu pe care pot să vi-l dau: excursia la Messina cu agenţia din România era 40 de euro de persoană, noi am plătit 6.8 euro dus întors de persoană.

Sicilia
Messina

Un alt aspect important este apa îmbuteliată, deoarece în Italia apa nu este potabilă şi eu am avut experienţe neplăcute în Veneţia, unde apa costa 2 euro, o sticlă de 0.5 litri. Nici Sicilia nu face excepţie, decât dacă găsiţi supermarketuri mari, nu buticuri care vand te miri ce, deoarece şi acolo apa costa peste 1 euro litrul.
Dacă sunteţi atenţi, găsiţi cişmele şi fântâni, cu apă potabilă.
De asemenea, vă sfătuiesc să aveţi în bagajul de cala măcar o sticlă cu apă de jumătate de litru. Când ajungeţi în aeroport, poate nu aveţi timp să vă cumpăraţi apă şi poate nici şoferul nu are pe autocar, aşa că dacă o lăsaţi mai la îndemână (la suprafaţa bagajului de cala) imediat aveţi pe ce pune mâna.
Ca şi suveniruri, de fiecare dată m-am „lovit” când a trebuit să îi cumpăr bunicii mele ceva. Este extrem de greu să cumperi ceva la oamenii mai în vârstă. Ei nu „gustă” tricourile cu diferite imprimeuri gen:” I love... ” sau genţi sau magneţi sau alte lucruri de genul.
De pe unde am fost am tot cumpărat eşarfe şi, portmonee şi alte nebunii. Din Sicilia am găsit acele „figurine” din marţipan. Dacă vedeţi în vitrinele magazinelor, forme de banane, portocale, caise şi aşa mai departe să ştiţi că nu sunt artificiale. Sunt doar formele dar înăuntru este marţipan, extrem de bun şi delicios.

Sicilia
Vino di mandorla

Noi am găsit mai multe forme, ce e drept, micuţe, la 1 euro bucata şi am cumpărat ca şi suvenir.
De asemenea, vino di mandorla, celebrul vin de migdale. Vă sfătuiesc să îl degustaţi mai întâi. Fie intraţi într-un bar/restaurant şi cereţi un pahar, fie căutaţi un magazin care să vă servească gratuit cu un păhărel. Este un vin bun, dulce şi aromat... mie mi-a plăcut extrem de mult şi am cumpărat o sticlă şi pentru acasă... până şi bunica mea s-a „înfruptat” din vin, ea, care nu prea consuma alcool.
Preţurile variază la acest vin, dar sub 8 euro nu veţi găsi să cumpăraţi... să vă uitaţi şi la gramaj... eu din Castelmola am cumpărat vino di mandorla, care culmea, era mai ieftin decât în Taormina si era de 1 litru.
Deşi nu sunt gurmandă şi nu practic turismul gastronomic, am gustat totuşi arancini, de care nu mai auzisem până atunci. Este un fel de „bulz”, înăuntru are orez şi se prezintă sub diferite forme prăjite în pesmet. Înăuntru am cumpărat fie cu sos de roşii şi carne de vită, fie cu parmezan şi fistic... dar din nou vă spun, sunt „umplute” cu diverse, trebuie să întrebaţi înainte de a cumpăra.

De asemenea, să încercaţi măcar o dată cannoli, dulciuri siciliene, de care râdeam eu de fiecare dată când le vedeam. Seamănă cu două ţâţe sau doi ochi :)) Dar sunt delicioase.
Un alt lucru interesant în Sicilia este... traficul... în primul rând tot respectul meu pentru şoferii de autobuze/autocare. Unele străduţe sunt extrem de înguste, dar ei sunt calmi, nu claxonează nici măcar o dată. În Taormina şi Castelmola sunt foarte multe serpentine, asemănătoare cu cele din Poiana Braşov, dar şoferii care conduc ditamai autocarele nu au probleme şi conduc extrem de bine.
În schimb, ce m-a amuzat pe mine teribil sunt maşinile mici.
Am început într-o zi să număr câte maşini NU sunt lovite... şi din vreo 20 câte numărasem, doar 3 scăpaseră fără zgârieturi/buşituri/loviri/ciocniri, etc.
Deci, mare grijă dacă închiriaţi maşina în Sicilia! Să vă uitaţi bine înainte de a o închiria, să verificaţi toate zgârieturile, ca să nu vă treziţi atunci când returnaţi maşina că vă cer o grămadă de bani în plus.
Ce mi-a plăcut mult de tot au fost ca localnicii zâmbeau şi ne salutau pe stradă... sunt extrem de amabili, dar nu prea vorbesc engleza... m-am „chinuit” de câteva ori în engleză şi când am văzut că nu o vorbesc am încercat să o dau pe... italieneşte :))) Că altceva nu aveam de făcut.
Per ansamblu pot spune că mi-a plăcut mult Sicilia şi ce am apucat să vizitez pe această insulă superbă, dominată de vulcanul Etna...
Mai jos va las cu o serie de poze care mie imi plac la nebunie!


Sicilia

Sicilia

Sicilia

Sicilia

Sicilia

Sicilia
Etna
Sicilia

Sicilia

Sicilia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu