8 aprilie 2015

Posibilităţi de distracţie în Antalya

Probabil vă întrebaţi în afară de atracţiile turistice din Antalya ce se mai poate face. Sau vă întrebaţi dacă nu mă plictisesc deja trăind acolo de un an şi jumătate. Răspunsul este NU. Întotdeauna găsesc lucruri noi de făcut. M-am hotărât să scriu un articol despre cum vă puteţi distra în Antalya pemtru ca posibilitati sunt multe, dar nu foarte cunoscute.
În primul rând Aktur Luna Park-in limba turca Luna Park înseamnă parc de distracţii. Acesta se găseşte pe Bulevardul Ataturk, mai exact vis a vis de Migros 5M. Puteţi ajunge cu uşurinţă acolo din centru cu autobuze, în apropiere aflându-se Parcul Ataturk.
De acolo, puteţi merge în Migros, face ceva cumpărături şi există autobuze gratuite spre centru, puse la dispoziţie de catre centrul comercial.


Parcul de distracţii are multe facilităţi şi maşinării atât pentru copii, dar şi pentru cei care doresc puţină adrenalina. Preţul este de 15 lire 10 jetoane. Se pot cumpăra şi separat jetoane, un jeton parcă era 2 lire. Noi am luat 5 jetoane de persoană şi ne-au ajuns deoarece majoritatea atracţiilor iau un singur jeton. Doar maşinăriile mai sofisticate cer 2 jetoane. Eu m-am distrat foarte tare în acest parc de distracţii, mi-au plăcut „scaunele dansatoare”, Star Flyer, acele scaune în aer care se învârt la o distanţă foarte mare faţă de pământ, dar cel mai mult mi-a plăcut „Inversion”. Desigur, nu ştiam cum va funcţiona dar vă asigur că dacă vă place adrenalina această maşinărie o să vă ofere senzaţii de neuitat. Ce nu mi-a placut deloc a fost “gondola” o masinarie in care a doua oara nu o sa ma mai urc.




Ar fi multe de spus despre acest parc de distracţii dar nu aş vrea să dezvălui chiar tot, dacă este să mergeţi să descoperiţi şi dvs unele lucruri noi.
O altă locaţie unde vă puteţi distra este Antalya Jolly Jocker Concert Hall. Biletele se rezerva ori de pe internet, ori direct de acolo dar cu ceva timp înainte. Nu puteţi merge şi plăti la poartă. Eu de fiecare dată am avut noroc şi cu grupul cu care am mers am cumpărat biletele online, chiar dacă am avut rezervare VIP chiar dacă am avut masa normală, biletul variază şi în funcţie de cine va cânta. Băuturile nu sunt incluse în bilet. Cel mai mult am plătit 25 lire turceşti şi cel mai puţin vreo 15 lire pentru bilet. Vă atenţionez ca băuturile alcoolice şi nu numai sunt foarte scumpe. O bere începe de la 10 lie (20 lei).
Am fost la concertele lui Yildiz Tilbe, Selami Sahin, Fettah Can şi Gokhan Tepe (chiar de două ori... yuuhuuu)... pentru mine este o experienţă deosebită... turişti nu prea vin, de fapt cred că eram singura străină de acolo, dar m-am integrat. Dacă doriţi să simţiţi ce înseamnă un concert turcesc live, vă sugerez să mergeţi. Eu una nu am regretat şi abia aştept să merg din nou. De obicei concertele se ţin vinerea, sâmbătă şi duminică.
Să aveţi grijă ca în Antalya sunt două baruri Jolly Jocker. Cel despre care vorbesc eu este în Lara, pe strada Çağlayan Mahallesi Fener Caddesi Erdoğan İş merkezi. Celălalt Jolly Jocker, pub-ul, este lângă Dedeman (aquapark), pe strada Şirinyalı Mahallesi. İsmet Gökçen Caddesi. Lider Plaza No:10B.




O altă experienţă care merită trăită este in barul Nobel Turku Bar 2. Se afla pe Bulevardul Akdeniz. Există mai multe locaţii, Nobel 1, Nobel 2, Nobel Salon. Eu am fost la Nobel 2. Am plătit o sumă de 50 lire turceşti ceea ce includea 3 băuturi (orice doream, fie alcool, fie băuturi răcoritoare) şi nişte aperitive (brânză, pepene). Am băut rachiu turcesc, Yeni Raki şi am dansat pe muzica turcească. Formaţia canta live, numai melodii vechi sau melodii populare turcesti. Eu recomand cu căldură o astfel de locaţie şi o experienţă de genul pentru a înţelege mai bine ce înseamnă Turcia...


De asemenea, dacă doriţi să mergeţi la cinema, în Antalya sunt multe cinematografe. Eu am mers de fiecare dată la Deepo.
Dacă nu înţelegeţi limba turcă, puteţi opta pentru un film englezesc, care să aibă subtirare în turcă. Deepo este un renumit centru comercial dar pe mine una nu m-a încântat deloc. Pentru cumpărături prefer să merg în Mark Antalya.


Dacă vreţi să beţi o cafea turcească adevărată, vă sugerez Bayramefendi Osmanlı Kahvecisi.



Preţurile variază în funcţie de tipul de cafea, la nisip, la ibric, cu caimac, fără, etc. preţul pornind de la 4 lire turceşti. Întotdeauna este adusă apă lângă cafea. Dacă nu doriţi o puteţi refuza şi o puteţi „preda” intactă pentru a n-o plăti. Lângă cafea deobicei ospătarii aduc o farfurioară cu rahat şi ciocolată tăiată mărunt. Şi cafeaua cu arome este extrem de bună: cu ciocolată, alune, caramel, etc.




Acum o să vă povestesc despre experienţa mea la rafting deoarece este ceva ce chiar merită încercat. Rafting-ul l-am făcut în Köprülü Kanyon, pe raul Manavgat în luna septembrie. Nu ştiam ce mă aşteaptă, dar vi se face instructajul pe loc. 


Am ajuns cu maşinile la locul de unde se pleca cu barca, ne-au echipat cu vesta de salvare şi cu cască de protecţie, ne-au dat câte o vâslă în mână şi ne-am urcat în barcă. Toată lumea îmi spusese că trebuie să am ca şi încălţăminte sandale şi nu slapi sau papuci care să îmi alunece din picioare. Neavând sandale care să se închidă la spate (să îmi ţină glezna) am decis să îmi iau adidaşii. Ştiu, şi acum mă bufneşte râsul şi mă întreb ce o fi fost în capul meu de m-am încălţat cu adidaşii. Bineînţeles ca în momentul în care am păşit în barca am luat apă pentru că barca are un fel de gaură şi toţi stăm până la glezne în apă în barcă. La prima oprire mi-am dat jos adidaşii şi mi-am luat slapii. Dar să revin la rafting... eram 10 persoane într-o barcă plus instructorul. Femeile (eu şi încă o doamnă) am fost aşezate la spate, lângă instructor. Ne-a explicat că atunci când strigă „dreapta” trebuie să vâslim noi (cei care eram aşezaţi în partea dreaptă a bărcii) şi când strigă „stânga” ceilalţi, din partea cealaltă. Uşoară teoria, mai grea practică... la bărbaţi se pare. Normal că aproape nimeni nu vâslea cum trebuia şi din prima am luat un vârtej cu spatele. Nu mi-a fost frică, deşi când am privit înregistrarea video mi-am dat seama că totuşi era periculos. Pe drum ne-am întâlnit cu mai multe bărci şi ne-am stropit între noi. Barca a făcut 2 opriri pe traseu. Prima oprire a fost pentru masa de prânz, undeva pe mal era amenajat un restaurant şi am mâncat peşte la grătar. A doua oprire a fost într-un loc mai liniştit şi unde apa era mai adâncă pentru a putea face sărituri în apă. Eu una nu m-am încumetat, mi se părea mult prea rece apă. Am sărit doar la sfârşit, înainte de a ajunge la maşini şi am crezut că îmi îngheaţă inima pe loc. Eram încălzită de la soare şi apă era ca şi gheaţă de rece. Vă daţi seama ce sentiment, nu? Groazniccccc...
Oricum traseul este extrem de interesant, sunt unele porţiuni mai „periculoase” şi dacă aveţi „norocul” să nimeriţi într-o barcă în care oamenii nu prea ştiu care e stânga şi care e dreaptă o să aveţi un traseu în zig-zag, când la stânga, când la dreapta, ba se va opri barcă din cauza unei stânci, ba se va izbi de mâl şi tot aşa... cel puţin eu aşa am păţit, dar m-am bucurat pentru că a fost o întreagă aventură...
Un alt loc pentru distracţie în Antalya este Grădina Zoologică...



Este puţin mai complicat de ajuns acolo, eu am luat tramvaiul până la ultima staţie, Fatih se numeşte staţia şi de acolo aveţi ceva de mers pe jos... şi e cam mult. Eu am avut noroc şi m-au luat de pe drum nişte angajaţi ai primăriei şi m-au lăsat în interiorul grădinii zoologice. De venit înapoi am venit spre staţia de tramvai pe jos, acum ştiam drumul înapoi şi a fost mai uşor la coborât.
Intrarea la grădina zoologică este de 10 lire turceşti (dacă intraţi cu maşina) şi de 5 lire (de persoană) dacă sunteţi pe jos.
Este o grădină zoologică mare în comparaţie cu ce văzusem eu până atunci. Este un loc extrem de liniştit unde m-am putut relaxa. Grădina este construită practic într-o pădure de pini, astfel ca locul mi s-a părut inedit şi frumos. Animalele pe care le-am văzut nu sunt extrem de diferite de cele din România, dar cu siguranţă sunt mult mai îngrijite. Au lei, urşi, căprioare, zebre, leoparzi, aligatori pff câte şi mai câte... nu cred că are rost să insiruiesc aici toate speciile de animale de la zoo... Oricum gradina este imensă aşa că vă trebuie cu siguranţă câteva ore pentru a putea vedea în linişte toate animalele. Eu cred că am petrecut aproape 4-5 ore... chiar m-am delectat şi mi-a plăcut... m-am simţit copil din nou...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu