23 martie 2015

Aproape totul despre Santa Cruz de Tenerife şi Puerto de la Cruz în viziunea mea

Totul despre Santa Cruz de Tenerife şi Puerto de la Cruz în viziunea mea


Vedeam pe la televizor diferite prezentări ale insulei şi îmi imaginam că este o insulă imensă, ca Santa Cruz, capitala reprezintă atracţia principală şi că nu îmi va ajunge timpul să vizitez capitală. Dar, bineînţeles, cum am scris şi în review-urile trecute, atunci când îmi fac un program de acasă nu reuşesc să îl respect niciodată. Câteodată orientarea la faţa locului este cea mai bună.
Bineînţeles, ca înainte de a pleca în croazieră m-am documentat bine despre Tenerife şi ce pot vizita, îmi doream să ajung să vizitez Loro Parque, dar acesta se afla în Puerto de la Cruz şi m-am gândit că este mult prea complicat să ajung din Santa Cruz (unde ancora vasul nostru) în Puerto de la Cruz. Dar... vă spun eu că ajunsă la faţa locului a fost foarte simplu.
Cum a început aventura?
Ajunsă în port, vasul ancorează şi noi începem repede, repede să mergem spre oraş. Pe jos, că doar nu am stat să se debarce jumătate de vas pentru a fi transportaţi cu autobuzele gratuite până la ieşirea din port.
Zis şi făcut, în 10-15 minute am ieşit din port şi ne-am îndreptat spre staţia de autobuz. Din câte citisem, ştiam că în Santa Cruz de Tenerife nu prea avem ce vedea sau vizită şi era păcat să “pierdem” timpul hai-hui pe străzile oraşului când aveam de descoperit peisaje mult mai frumoase.
În drumul nostru spre staţia de autobuz, am descoperit Plaza de Espana, din Santa Cruz. În pozele pe care le găsisem pe internet arată frumos, dar văzută pe viu era superbă. Din păcate, era dimineaţă prea devreme şi fântâna era pornită dar pentru asta tot am făcut o groază de poze. Plaza de España este de fapt un lac artificial, nu foarte mare, dar culoarea apei este una deosebită (se poate observa în pozele ataşate). Din câte am înţeles este cea mai mare aşa zisa piaţa din Santa Cruz de Tenerife. Pe internet scrie că este foarte aproape de Auditorio de Tenerife dar nu prea tind să fiu de acord cu această informaţie. Noi am mers destul de mult până la staţia de autobuz.
Cum am ajuns din Santa Cruz de Tenerife în Puerto de la Cruz?
Deşi aveam GPS pe telefonul mobil, tot mai simplă este metoda clasică şi anume întrebatul localnicilor. Staţia principală de autobuze este lângă Corte Ingles, compania de transporturi publice numindu-se TITSA (Transportes Interurbanos de Tenerife) iar autobuzele sunt denumite GuaGua. Ştiu, o denumire care de fiecare dată când pronunţăm cuvântul mă bufnea râsul.
Biletele le-am achiziţionat din Santa Cruz de Tenerife Terminal de GuaGuas, o clădire modernă, recent construită. La noi autogările sunt vai de capul nostru, în schimb aici, în Santa Cruz nu mă aşteptam să găsesc o asemenea construcţie, care avea până şi aer condiţionat în interior, chiar dacă afară nu era extrem de cald.
Am plătit la casa aflată la parter aprox 15 euro dus întors pentru două persoane până în Puerto de la Cruz. A trebuit să urcăm două etaje pentru a găsi linia 103 a autobuzului GuaGua care ne-a dus până în Puerto de la Cruz.
Sunt şi alte linii care opresc şi la aeroport, la întoarcere nu a mai venit nr 103 şi ne-am urcat în autobuzul nr 104, care a oprit şi la aeroport.
Cât timp aşteptăm autobuzul am admirat Auditorio de Tenerife, o clădire superbă polivalentă, impunătoare.



Pe drum, autobuzul are opriri fixe şi merge cu o viteză mare ţinând cont că totuşi este autobuz public, dar... ţinând cont de autostrăzile din Tenerife se înţelege.
După ce am coborât din autobuz am mers în Parque Taoro. Dacă nu vă place mişcarea nu v-aş sfătui să ajungeţi pe jos aici deoarece este destul de mult de urcat, cam 2 km. Scări şi iar scări plus pante plus off... deja gâfâiam. Ne-am oprit la un moment dat pentru a admira superbă privelişte şi am continuat din nou drumul printre palmieri. Peisajul era unul de vis, ca într-o grădină tropicală şi papagalii zburau liberi prin copaci. Ce putea fi mai frumos în luna decembrie decât un asemenea peisaj şi o vreme superbă??!!!




Parcul are o suprafaţă de 100.000 de m2 şi bineînţeles că nu ne propusesem să ne plimbăm prin tot parcul. Auzisem că sunt şopârle mici, cărora le plac bananele... şi eram echipată cu 2 banane pentru a hrăni aceste reptile... dar nu am avut noroc... probabil hibernau sau erau prea sătule de banane... nici urmă de şopârlă... aşa că am ajuns să mănânc eu bananele  Ţin să menţionez că acest parc este frecventat mai mult de localnici decât de turişti. Aceştia fac sport în parc sau pur şi simplu vin să se relaxeze. Din parc am putut admira muntele Teide, care era acoperit de zăpadă... un peisaj superb, care îţi tăie răsuflarea. Parcul este situat deasupra oraşului Puerto de la Cruz, pe stânca Martiánez.




După ce am admirat vegetaţia tipică a insulei şi mi-am tras sufletul am coborât prin altă parte, nu pe unde urcasem. Şi bine am făcut deoarece am găsit o grădină de orhidee, Jardin de Orquideas de Sitio Litre se numeşte. Nu am intrat deoarece preţul mi s-a părut unul exagerat de mare, 5 euro de persoană. Dar am aflat o istorie interesantă. Agatha Christie şi William Wilde erau vizitatori fideli ai acestei grădini de orhidee şi Agatha Christie chiar locuia în casa de lângă atunci când vizita insulă. De asemeni se preconizează că una din cărţile Agathei Christie a fost scrisă aici, în perioada când aceasta era în vacanţă în Tenerife.


După accea ne-am propus să ajungem spre centrul oraşului şi să admirăm plajă. Zis şi făcut. Plajă este una deosebită dar nu ştiu dacă vara m-aş încumeta să merg să stau la plajă pe acel nisip negru, care pare puţin cam... scârbos... Dar peisajul este unul deosebit... Stâncile Los Gigantes fac din acest peisaj ceva de nedescris... aceste roci gigant îţi taie respiraţia... plajă se numeşte Punta de la Laja del Sal. Stâncile fac din acest peisaj ceva de nedescris... aceste roci gigant îţi taie respiraţia... plaja se numeşte Punta de la Laja del Sal. 





Drumul l-am continuat spre Costa de Martiánez şi spre Promenadă... deja puteam înţelege că sunt în centru... era plin de turişti, dar şi de acei vânzători ambulanţi cu fel de fel de fake-uri...
Am uitat să menţionez ceva extrem de interesant. Majoritatea conducătorilor auto sunt de sex feminin... adică... femei, mai învârsta... şi toţi şoferii, fie că sunt bărbaţi sau femei sunt extrem de amabil. La fiecare trecere de pieton opreau fără ca eu să dau de înţeles că aş vrea să traversez, îmi zâmbeau şi îmi făceau un semn larg cu mâna să traversez... chiar şi în locurile unde nu erau treceri de pieton şi vroiam să traversăm mai prin locuri... nepermise... chiar şi atunci şoferii ne dădeau prioritate, opreau şi ne zâmbeau... pe când la noi şi la semafor te claxonează să te mişti mai repede...
În fine, să revenim la promenadă... loc aglomerat, câţiva cântăreţi cu acordeonul în mână, lume multă, buticuri, magazine... toate scumpe... că doar e centrul centrului...





Ne-am oprit în Plaza del Charco, un loc superb, cu multe flori, care erau proaspăt udate... am decis că este timpul pentru o scurtă oprire... îmi doream ca să opresc timpul în loc pentru a mă putea bucura de soarele de Tenerife. Desigur, nu mă puteam bronza, dar măcar să savurez o bere rece în luna decembrie, pe terasă... asta o puteam face...
După ce am savurat o halbă de Estrella Galicia am decis că este timpul să plecăm din Puerto de la Cruz spre Santa Cruz.
Am luat autobuzul care de data aceasta a mers pe altă rută dar ne-a lăsat în acelaşi loc. Am admirat din nou Auditorio de Tenerife şi speram că la întoarcere să fie pornită fântâna din Plaza de Espana dar nu am avut noroc. Locul era deja mult mai animat, se vedea că este în mijlocul zilei şi turiştii şi localnicii se treziseră... am mai făcut câteva poze şi am plecat spre vas...





Îmi doresc tare mult să mai ajung măcar o dată în Tenerife... singurul regret a fost că nu am ajuns să vizitez Loro Parque, dar mi-am dat seama că nu aveam suficient timp... îmi trebuia cel puţin jumătate de zi pentru a admira acest parc natural plin de papagali... m-am mulţumit că am văzut papagalii zburând liberi prin copaci... şi am zis că data viitoare o să îmi rezerv un sejur de cel puţin o săptămână pentru a avea timp în linişte să vizitez şi celelalte oraşe din Tenerife şi desigur, să mă pot bucura de plajă şi de vremea bună din această insulă.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu