2 februarie 2015

Funchal - ce se poate vizita intr-un oras de vis

Funchal-un oras de vis, de neratat




          Funchal m-a fascinat din prima...Pana acum pot spune ca am calatorit mult si ca foarte putine orase si-au pus amprenta asupra mea sau putine orase m-au facut sa imi doresc sa revin. Funchal este unul dintre locurile in care as reveni oricand, fara sa stau pe ganduri.
Are un farmec aparte, poate din cauza peisajelor, din cauza Atlanticului, din cauza climei blande sau pur si simplu din cauza ca...mi-a placut mie in mod deosebit.
          Oricum, in review-ul de mai jos o sa incerc sa va conving ca se merita vizitat orasul Funchal, dar si insula Madeira.
Mi-as fi dorit sa am mult mai mult timp la dispozitie, pentru a putea „savura” gustul orasului, dar cu siguranta ma voi intoarce candva in acest oras.
          Orasul este declarat, sau ma rog, asa spun localnicii, ca ar fi cel mai curat si pitoresc oras al Europei. ( eu una nu cred ca se inseala pentru ca intr-adevar peisajele sunt incredibile).
          Funchal  este, de fapt, un oras modern, cosmopolit, intinerit, bine cunoscut pentru numeroasele sale restaurante de clasă superioară, hoteluri noi de 4 si 5 stele si o clima calda pe tot parcusul anului. Desigur si Cristiano Ronaldo a avut contributia lui in a face orasul atat de faimos.
          Orașul în sine este amplasat foarte bine, albastru Oceanului Atlantic se confruntă cu un fundal verde al muntilor din apropiere. Situat în partea de sud a insulei Madeira, pe cea mai insorita coastă unde plantațiile de bananieri și grădinile minunate în care florile infloresc pe tot parcursul anului se gasesc in adăpostul munților verzi.
          Funchal este oras port la Atlantic, portul fiind aproape de oras si din cate ne povesteau localnicii, vara, in plin sezon, pot vedea peste 4 vase de croaziera ancorate in port.
          Madeira este o insulă liniștită, cu un climat cald care, in mod normal nu este afectata de evenimente meteorologice severe. Dar, in 2010 inundațiile din Madeira și alunecările de teren au fost rezultatul unui eveniment meteorologic extrem care a afectat insula Madeira la 20 februarie 2010. Cel puțin 42 de oameni au murit, și cel puțin 100 de persoane au fost rănite.  Un asemena fenomen nu mai fusese intalnit de la începutul anilor 1800 . Zonele turistice și hotelurile au fost practic neafectate, dar potopul a provocat  inundații si prejudicii de proportii.


Inainte de a prezenta alceva, vreau sa va dau un sfat si anume: nu cumparati vin din magazinele de suveniruri sau de pe strada. Sunt mult mai scumpe si nu stiti ce cumparati.
In Funchal, in oras, intrebati localnicii sa va arate un supermarket. Acolo, veti avea posibilitatea de a degusta ceea ce urmeaza sa cumparati. Nu stiu daca in toate supermarket-urile exista acest stand special, cu bauturi, unde puteti degusta, dar noi am avut noroc. Era un angajat al supermarket-ului, care ne-a dat sa degustam si vin si diferite bauturi specifice din Madeira. Noi am cumparat cateva sticle de vin si Poncha.
Poncha este o bautura alcoolica traditionala din insula Madeira, realizata cu Aguardente de cana (alcool distilat facut din suc de trestie de zahăr), miere, zahăr, coaja de lamaie si cu diferite sucuri de fructe în funcție de versiunea de Poncha, dar în mod tradițional sucul de lamaie este folosit.
Prin urmare, cele  mai bune suveniruri de luat acasa, atat ptr dvs cat si ptr a fi oferite ca si cadouri sunt bauturile alcoolice. ( desigur, pentru cei care beau alcoolJ)


Locuri de vizitat in Funchal:

O sa incep cu obiectivele turistice din Funchal si anume Cable Car ( Telefericul) spre Monte/spre Gradina Botanica



 Funchal Cable Car ofera pasagerilor o plimbare panoramica la 360º - în cazul în care toată lumea are un loc la fereastră.

Durata călătoriei
15 minute

Viteză
4 metri / secundă

Diferența de înălțime
560 de metri

Capacitatea totală
Până la 800 de pasageri pe oră

Cabine
39

          În funcțiune din 16 noiembrie 2000, telecabina de la Monte dispune de 39 cabine, fiecare cu 7 locuri. Aceast teleferic conectează partea veche a orașului Funchal cu Monte în aproximativ 15 minute. Traseul oferă vederi spectaculoase peste golful Funchal.
Stația de telecabină din Funchal este situata în Campo Almirante Reis, stația din Monte este situata în Largo das Babosas.
          Călătoria abrupta este de aproximativ 3.200 de metri, urca o înălțime de 560 de metri. Viteza liniei poate fi reglată până la 5,0 m / s, ceea ce înseamnă ca o călătorie se poate face în 11 minute. In mod normal, cu toate acestea, călătoria durează 15 minute.
          Ora de deschidere:09:00
          Ora de inchidere: 18:00 (17:45 ultima urcare)
Preturi:

Un drum | Dus-Intors
Adulti € 10,00 | 15,00 €
Copil (7-14) € 5,00 | 7,50 €
Copil (0-6) Gratuit | Gratuit

Pachetul nr. 1 – Gradina Tropicala
Funchal Cable Car (dus-intors) + Intrare la grădina tropicală
Adulti € 23.75
Copil (7-14) 7,50 €
Copil (0-6) Gratuit

Pachetul nr. 2 - Gradina Botanica
Funchal Cable Car (dus-intors) + Grădina Botanică Cable Car (dus-intors) + Intrare la Grădina Botanică
Adult € 29,90
Adolescent (15-18) 26,75 €
Copil (7-14) 14,95 €
Copil (0-6) Gratuit

Pachetul  nr. 3 Madeira - Povestea Centre
Funchal Cable Car (dus-intors) + Intrarea la Madeira Story Centre Museum
Adulti € 21.50
Copil (7-14) 10,50 €
Copil (0-6) Gratuit

Pachetul nr. 4 – Autobuzul galben
Funchal Cable Car (dus-intors) + City Tour
Adult € 23,50
Copil (7-14) 11,75 €
Copil (0-6) Gratuit

   Telecabina de la Gradina Botanica este situata în Quinta do Bom Sucesso - la zece minute de centrul orașului Funchal.
Este o călătorie de vis, sa te bucuri de natura deasupra văii pe malurile raului João Gomes, un loc de o frumusețe naturală, tot drumul până la Largo das Babosas - Monte.
Tot acest proiect a urmat cele mai inalte standarde de calitate și de siguranță în conformitate cu cerințele europene și internaționale.

Un alt obiectiv turistic extrem de interesant este primaria din Funchal.


Primii colonisti au sosit în Madeira între 1420 și 1425. Sub conducerea primului căpitan din Funchal, João Gonçalves Zarco, primii locuitori ai orasului au trebuit să se organizeze și au înființat un centru municipal, care mai târziu, în jurul anului 1453, ar fi fost ridicat  la  rangul de sat, de  catre regele D. Afonso V.
Construcția a început în jurul anului 1486 și a fost terminată în 1491. Mai târziu, în jurul anului 1500, construcția Bisericii mari a început și în 1508, prin scrisoarea regelui D. Manuel, din data de 21 august satul Funchal a fost ridicat la rangul de oraș.
Sediul guvernului orasului s-a mutat de la o clădire la alta în prima jumătate a secolului al 19-lea, aceasta ajungand să fie instalata în palatul în care încă funcționează si astăzi.



Piata din Funchal


Piața din Funchal (Mercado dos Lavradores), un proiect de Edmundo Tavares, a fost inaugurat pe 25 noiembrie 1940. Este un martor al arhitecturii New State (Estado Novo).
Piața este organizată în "pătrate" mici ", stradute" și "scări", produsele se promoveze prin afișarea culorilor minunate, sunete și mirosuri.

Program de lucru:
De luni până joi - 08.00-19.00
Vineri - 07.00 -20:00
Sâmbătă - 07.00 -14.00
Închis - duminica și de sărbătoarile legale

Intrarea gratuită

Locație
Largo dos Lavradores-Funchal

Monte-Tobogan-Sanuite

          Este de fapt o plimbare pe stradutele din Funchal cu sania fara a exista zapada pe jos.
Inițial sania  era folosita ca mijloc rapid de transport până in Funchal pentru persoanele care locuiau în Monte, aceste saniute aparand în jurul anilor 1850.
          Încă în uz astăzi, saniile atrag mii de turisti in fiecare an care doresc să facă această experiență interesantă de alunecare la mare viteză pe străzile înguste, întortocheate până la Funchal.

Aceasta calatorie innedita către Funchal se face în aproximativ 10 minute la o viteza de 2 km/h, ajungând uneori o viteză de 48 km / oră.
Este mijlocul de transport cel mai tipic din Madeira.
Pret: 15,00 € de persoană
Program de lucru:
De luni pana sambata de la 09:00 la 18:00
Duminica de la 09:00 până la 13:00
Închis:
14 și 15 august
25 decembrie
01 ianuarie

Muzeele din Funchal:

Muzeul lui Henrique si Francisco Franco


Acest muzeu, găzduit într-o clădire tipică din 1940, afișează gravuri, desene si sculpturi ale celor doi frați Madeira Henrique Franco (pictor, 1883-1961) și Francisco Franco (sculptor, 1885 -1955).
Locatie:
Rua João de Deus, 13
9050-027 Funchal
Orar:
De luni până vineri de la 09:30 la 18:30
Închis: Sâmbătă, duminică și de sărbătorile legale
Preț bilete:
Adulți: 3,86 €
Seniori si persoane cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani : 1,86  €


Muzeul de Istorie Naturala

          In secolul al 18-lea era Palatul lui São Pedro. Astăzi găzduiește Muzeul de Istorie Naturală și Acvariul din Funchal. Este una dintre cele mai frumoase cladiri din Funchal, datorită arhitecturii sale tipic portugheze.
          Încă de la început, acest muzeu urmărea să asigure o mai bună înțelegere a patrimoniului natural al Madeirei, flora, fauna și geologia insulei.


Orar:
De marti pana duminica de la 10:00 la 18:00
Deschis în zilele de sărbătoare cu excepția : 1 ianuarie, zilele de carnaval, Duminica Paștelui, 25 aprilie, 01 mai, 21 august, 25 și 26 decembrie.
Duminica intrare gratuită la 10:00 la 18:00
Închis: luni

Preț bilete:
Adult: 3,86 €
Seniori si copii (11-17): 1,86 €
Copii (sub 10): gratuit


Muzeul „A Cidade do Açúcar”

Muzeul „A Cidade do Açúcar” se afla acum in incinta casei lui João Esmeraldo- un flamand , care pe vremuri  a venit la Madeira, la sfârșitul secolului al 15-lea cu scopul de a produce si comercializa zahar. Acest muzeu a fost inaugurat la 15 iunie 1996.
Muzeul  afișează povestea din spatele îmbogății orasului Funchal, ca urmare a producției sale de zahăr.



Palatul São Lourenço si Muzeul Militar

Desemnarea lui  São Lourenço ca palat se referă la un grup de monumente, inclusiv Cetatea, a cărei construcție a început în prima jumătate a secolului al 16-lea și a fost finalizată în timpul domniei regelui Filip. Palatul și grădinile sale dateazad din ultimul trimestru al secolului al 18-lea.
Muzeul de trei camere afișează diverse colectii de arme din secolul 18 până în ziua de azi. Se poate vedea, de asemenea, o expoziție care prezinta evolutia construcție militare și rolul său în istoria militară din Madeira.




Intrare gratuita
Luni: 12:30 p.m
Marți, Miercuri: 10 a.m
Joi: 10 a.m și 12:30 p.m
Vineri: 3.pm
Alte ore numai cu programare, min 10 persoane

Muzeul de arta sacra

          Muzeul de Artă Sacră este găzduit în fostul Palat episcopal din Funchal. Muzeul cuprinde o colectie unica de picturi flamande și portugheze precum si tablouri de arta sacre.Pe langa picturi, se pot vedea, de asemenea, mai multe obiecte si statui religioase.

Orar:
De marți până sâmbătă 10:00 - 12:30 și de la 14:30 la 18:00
Duminica de la 10:00 la ora 13.00
Închis: luni și de sărbătorile legale.

Preț bilete:
Adulți: 3 €
Grupuri (+8): 2,5 €
Posesorii de Youth Card: 1,5 €
Elevii, profesorii: gratuit

Muzeul Quinta das Cruzes


Se poate găsi în acest muzeu diverse lucrări de artă, mobilier  englezesc si portughez, precum și bijuterii, ceramică și sculpturi.
Proprietatea constă dintr-o Capela de "Nossa Senhora da Piedade", două grădini frumoase, o grădină cu orhidei, un parc arheologic și casa, fosta resedinta a familiei Morgados das Cruzes.

Orar:
De marti pana duminica 10:00 - 12:30 și de la 14:00 până la 17:30
Închis: Luni și sarbatori legale

Prețul biletului:
Adulți: 3,00 €
Grupuri: 2,50 €
Pensionar / Card de Tineret (Youth Card): 1,50 €

Muzeul de arta contemporana/ Fortareata São Tiago

Fortareata São Tiago a fost construită în secolul al 17-lea, cu scopul principal de a proteja orașul Funchal.
Muzeul de Artă Contemporană este instalat în aceasta fortareata din 1992 și afișează, în principal, tablouri de arta contemporana si, în mod regulat, prezintă expoziții tematice.



Orar:
De luni până sâmbătă de la 10: 00h la 12: 30 si de la 14:00 - 17:30
Închis în zilele de duminică și de sărbătorile legale

Preț bilete:
Intrare: 3,00 €
Seniori si Posesorii de Youth Card: 1,50 €
Grupuri: 2,50 €

Muzeul de electricitate

Instalat în spațiul ocupat anterior de către centrala termică a orasului Funchal (Central Térmica do Funchal), astazi este cunoscut sub numele de "Casa da Luz". Muzeul are o colectie de documente și mașini, care permite vizitatorilor sa vada evoluția instalațiilor electrice din regiune.

Orar:
De marți până sâmbătă 10:00 - 12:30 și de la 14:00 până la 18:00
Închis: Duminica, Luni și de sarbatorile legale


Preț bilete:
Adulți: 2,70 €
Seniori si Posesorii de Youth Card: 1,35 €

Muzeul IVBAM ( Institutul de vin, broderie si artizanat)


Acest muzeu intenționează să creeze o casă tipic din Madeira cu o atmosferă romantică. Mai presus de toate, este conceput pentru a prezenta introducerea broderie de pe insula în timpul secolului al 19-lea.


Orar:
De luni până vineri 9:30- 12:30 și de la 14:00 până la 17:30
Închis: sâmbăta, duminica și de sărbătorile legale

Preț bilete:
Adulți: 2 €
Grupuri: 1,50 / persoană

Muzeul lui Cristiano Ronaldo-CR7

Muzeul CR7, dedicat carierei profesional a lui Cristiano Ronaldo, afișează două mingi de aur, statuia lui din ceară și 145 de alte premii individuale și de echipă, unele datând din copilăria sa in Madeira.


Orar:
De luni până sâmbătă de la 10:00 la 18:30 
Pret bilete: Adulți: 5 €


Bisericile/Catedralele din Funchal

Si la capitolul biserici, orasul Funchal sta foarte bine. Eu o sa enumar doar cele mai importante biserici: Catedrala, Biserica lui Carmo, Biserica evanghelista SÃO JOÃO, Biserica SÃO PEDRO, Biserica SANTA CLARA, Biserica englezeasca, Biserica SÃO TIAGO,  Capela CORPO SANTO, Capela Sufletelor sarmane (ALMAS POBRES), Capela lui SÃO PAULO, Capela SANTA CATARINA,

Parcurile si gradinile din Funchal:

Funchal este adesea numit „Orasul Gradinilor”, din cauza zonelor verzi minunate și a florei sale bogate .Acest fapt are de a face cu climatul subtropical și solurile fertile ale acestui pământ.
Aceste gradini sunt importante centre de agrement și zone culturale, atât pentru localnici cat si pentru turisti.
Mai jos aveti o lista cu cele mai importante parcuri si gradini din Funchal:

Gradina Quinta Vigia
Gradina Panoramica
Monte Palace Gradina Tropicala
Gradina Municipala din Funchal
Quinta do Palheiro Ferreiro
Gradina  Belvedere Vila Guida
Quinta das Cruzes
Gradina Almirante Reis
Promenada Maritima
Gradina  São Martinho
Parcul Santa Catarina
Gradina  Santa Luzia
Gradina Botanica




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu