23 decembrie 2010

15 superstitii si credinte populare de Craciun

Daca in Ajunul Craciunului nu ai facut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper. O superstitie populara este legata de vremea din aceasta zi. Astfel, daca in ziua de Craciun ninge, se crede ca in cea de Paste va fi vreme frumoasa.


Pentru multe persoane, Craciunul reprezinta mai mult decat impodobirea bradului, masa in familie, goana dupa cadouri sau rasplatirea colindatorilor. Pentru aceste persoane, Craciunul are o incarcatura emotionala extraordinara, iar de acesta sunt legate mai multe obiceiuri si credinte. Superstitiile legate de aceasta sarbatoare sunt numeroase, iar in aceasta editie iti prezentam 15 dintre ele:

1. Se considera ca cei care s-au nascut in ziua de Craciun vor avea noroc in viata.

2. O superstitie populara este legata de vremea din aceasta zi. Astfel, daca in ziua de Craciun ninge, se crede ca in cea de Paste va fi vreme frumoasa. Totodata, daca cerul este senin, anul ce urmeaza va fi unul roditor.

3. O alta superstitie privitoare la noroc spune ca daca nu ai impodobit locuinta cu crengute de vasc, vei avea ghinion tot anul.

4. Noroc vei avea si in cazul in care ai varsat vin pe masa, ai dat de pomana sau ai rasturnat cutia cu chibrituri.

5. Daca in Ajunul Craciunului nu ai facut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper.

6. Daca te saruti sub vasc in noaptea de Ajun, vei avea noroc in dragoste, insa, daca eviti acest lucru, vei avea parte de ghinion.

7. La fel ca in seara de Sfantul Andrei, pentru a alunga farmecele si duhurile rele, se asaza catei de usturoi pe masa si la ferestre, iar in multe sate romanesti se obisnuieste sa se unga cu usturoi vitele si grajdurile.

8. In seara de Ajun, unele persoane matura pragul locuintei, pentru a avea noroc in anul ce urmeaza.

9. In dimineata primei zile de Craciun, se obisnuieste ca oamenii sa se spele pe fata cu apa in care a fost amplasat un ban de argint. Aceasta operatiune se face pentru a respinge bolile in anul urmator.

10. In ziua de Craciun, superstitiile spun ca nu se poarta incaltaminte noua, riscand, astfel, sa se atraga ghinionul.

11. In aceasta zi, nu se face curatenie si nici nu se arunca gunoiul, considerandu-se ca va fi alungat norocul.

12. Colindatorii sunt rasplatiti cu colaci de catre femei, pentru ca locuinta sa fie imbelsugata, iar roadele bogate. In acelasi timp, cel ce nu primeste colindatorii si nu ii recompenseaza, nu va avea recolta buna si nici belsug in casa.

13. O alta superstitie spune ca daca bradul a luat foc, se anunta ghinion intregul an urmator.

14. Daca in Ajunul Craciunului mananci mere, atunci vei fi sanatos tot anul.

15. Lumanarile aprinse in noaptea de Craciun trebuie sa fie lasate sa se stinga singure, pentru a avea un an bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu